Małopolski Konkurs Kucharsko – Cukierniczy od 2001 roku integruje uczniów szkół branżowych specjalnych z Małopolski i zagranicy, pozwala im zaprezentować talenty kulinarne, a także współzawodniczyć rówieśnikami z innych szkół. Udział w takim konkursie jest doskonałą okazją do wykorzystania i doskonalenia umiejętności zawodowych, daje też odwagę do pokonywania barier. To dzięki niej młodzi ludzie, mimo niepełnosprawności mogą aktywnie funkcjonować na rynku pracy.
Głównymi założeniami konkursu jest wykorzystanie produktów lokalnych, tradycyjnych przepisów, promowanie kultury gastronomicznej co doskonale wpisuje się w główne założenia Projektu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. W tegorocznym konkursie wzięło udział 36 uczniów w tym 12 drużyn kucharskich i 6 drużyn cukierniczych.
W uroczystym podsumowaniu konkursu i ogłoszeniu wyników uczestniczyła m.in. zastępca prezydenta Krakowa Anna Korfel-Jasińska i małopolska kurator oświaty Barbara Nowak. Wśród wielu fundatorów nagród byli m.in. Krakowska Kongregacja Kupiecka i Małopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości. W imieniu prezesa KKK Wiesława Jopka nagrody wręczała Anna Łuszczek, pełnomocnik prezydium KKK ds. kontaktów ze szkołąmi oraz Zbigniew Kurleto, szef Sekcji Gastronomiczno-Turystycznej KKK.