Przedstawiciele zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej spotkali się m.in. z prezydentem Jackiem Majchrowskim. Ciekawy przebieg miało spotkanie przedstawicieli zarządu Europejskiej Akademii Gastronomicznej, zastępcy prezydenta Krakowa Anny Korfel-Jasińskiej i dyrektor Wydziału Promocji i Turystyki Elżbiety Kantor z przedstawicielami branży turystycznej i gastronomicznej Krakowa.
– Chcemy zachęcić turystów do odwiedzenia Krakowa i znalezienia jeszcze jednego powodu, gastronomicznego, żeby zakochać się w Krakowie - mówiła wiceprezydent Anna Korfel-Jasińska. Dodała, że miasto zaprasza także do udziału w kulinarnych wydarzeniach nie tylko turystów, ale wszystkich mieszkańców.
Reprezentanci Izby Gospodarczej RH+, w tym Bartosz Kaczmarczyk z restauracji Baroque, mówili o inicjatywach restauratorów, którzy chcą wypromować tytuł Krakowa jako Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej. Nie mają jednak żadnego wsparcia ze strony miasta.
Europejska Akademia Gastronomiczna to stowarzyszenie założone w Paryżu przez narodowe akademie gastronomiczne państw członkowskich UE. Jest to ponadnarodowy podmiot na obszarze Unii Europejskiej, stworzony z inicjatywy Międzynarodowej Akademii Gastronomii. Celem Europejskiej Akademii Gastronomicznej jest ochrona i rozwój europejskich kultur i dziedzictwa kulinarnego. Zajmuje się, na poziomie wspólnotowym i europejskim, wszystkimi kwestiami związanymi z żywnością i gastronomią. Współpracuje m.in. z ONZ (UNESCO, Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Żywienia i Rolnictwa, Światową Organizacją Zdrowia, Światową Organizacją Turystyki), Unią Europejską oraz Unią na rzecz Regionu Morza Śródziemnego.